Het KynoCongres 2015 staat in het teken van het thema vertrouwen. Uiteraard staat het vertrouwen van de hond in de eigenaar hierbij voorop. Hierbij komt echter nogal wat kijken. De methode die gebruikt wordt. De wijze waarop een oefening ingezet wordt. De impact die een handeling heeft, een positieve correctie bijvoorbeeld, kan ook onbedoeld, door een andere hond, het herstel. De theorie die verlaten is. De theorie die nu gevolgd wordt. De toepassing in de praktijk van de huishond. De heilige huisjes, de regels die gevolgd moeten worden. Het leren kijken, het vertellen, het voordoen of het zelf leren onderzoeken, het drillen of het willen. En uiteraard de stem die de hond zelf steeds meer lijkt te krijgen in het beleven van zijn eigen welzijn en het vertrouwen dat hij die stem mag uiten.
Toch lijkt het alsof wij nog steeds geen vuist kunnen maken. Komt dat door de verscheidenheid aan onderzoeken? Ligt het aan het feit dat veel mensen hun oude manieren nog niet kunnen loslaten en zij helaas op tv komen? Slaan we door naar de andere kant en moeten we gewoon wachten op een evenwicht? Hoe lastig is het voor hondeneigenaren om juist nu een keuze te maken met de grote verscheidenheid aan mogelijkheden en informatie.
We hopen met dit congres die deelnemers die door dreigen te slaan even rustig te laten ademhalen, we hopen die deelnemers die goed op weg zijn vooral zo door te laten gaan en we hopen die deelnemers die bang zijn al die tijd fout bezig te zijn geweest in te laten zien dat het niet fout was, dat het integer was en dat het was volgens de ideeën die toen leefden en dat we blij mogen zijn dat er nu nieuwe ideeën zijn waarmee het welzijn van baas en hond verbeterd kan worden. En we hopen op samenwerking.
Dit congres gaat over wetenschap en praktijk, intuïtie en verstand, uitdaging en lef. Op basis van vertrouwen!
Datum: 4 april 2015
Locatie: Congescentrum de Werelt in Lunteren
Kosten: € 115,- incl. BTW lunch, koffie en thee, en abstracts
Tijd: van 09.00 uur tot ca. 16.30 uur.
Klik hier voor het aanmeldformulier
De nascholing wordt geaccrediteerd door de BKHD.
Het programma in willekeurige volgorde:
Brigitte van Gestel, topsporter, begeleider, trainer
Brigitte van Gestel heeft gewerkt als instructeur in de opvoeding en als trainer bij het KNGF, ze is op dit moment absolute topsporter met haar honden en werkt met honden en kinderen met autisme. Als geen ander is zij in staat om te kijken naar de kleinste veranderingen die van invloed kunnen zijn op datgene waar je samen mee bezig bent. Als je kunt zien wat de ander je aangeeft en als je durft te onderzoeken wat de ander daarmee bedoelt kun je het allerbeste in elkaar boven halen. En dat mag en dat kan. Maar dat mag en dat kan alleen maar als er een basis is. Brigitte heeft als titel en korte aankondiging van haar lezing het volgende aangegeven:
Op vertrouwen, kun je bouwen.
Mensen kiezen steeds bewuster hun hond en vaak ook met bepaalde verwachtingen. Welke missie jullie ook hebben, het is belangrijk om te kijken of de kwaliteiten van je hond en de kwaliteiten van jezelf in balans zijn met deze verwachtingen. Een belangrijke basis voor een gebalanceerde relatie is vertrouwen in elkaar!
Geerd de Rooij, Coach voor mensen en gedragstherapeut voor honden.
Na het KynoCongres van 2014 kwam Geerd de Rooij bij mij met de vraag of het thema voor 2015 “vertrouwen” kon zijn. We hebben hierover gebrainstormd. We zijn het vertrouwen in de dominantietheorie kwijt. Dit wordt van veel kanten bejubeld. We zijn overgestapt op een vertrouwen in een “gezinstheorie”. Tot…. Wie zal het zeggen tot wanneer. We merken dat er vertrouwen is in een wetenschap zolang die in ons straatje past, we hebben wantrouwen in onderzoeken die ons ongelijk aantonen. Eigenlijk is het beter als we erop vertrouwen dat we het altijd ergens fout zullen blijven doen. We zullen dus moeten blijven nadenken, we zullen fouten moeten blijven maken en ervan moeten blijven leren. Er was laatst een filmpje op faceboek waarbij een man tegen een andere man zei: “ ik heb meer fouten gemaakt, ik heb gewonnen, ik heb meer geleerd!” Geerd zijn titel en zijn korte inhoudsaankondiging zijn:
Het roer moet om in de kynologie!
Al sinds jaar en dag heerst er verdeeldheid binnen de kynologie. En met de recente ontwikkelingen in de wetenschap lijkt dit alleen maar erger te worden. We rollen over elkaar heen over wie er gelijk heeft en wie niet. We praten, o.a. via social media, over elkaar in plaats van met elkaar en we zijn het zelden eens. En dat terwijl we zoveel mooie nieuwe inzichten krijgen en zoveel kunnen leren. Als we daar voor open zouden staan. Dit baart mij zorgen en ik ben er van overtuigd dat dit anders kan, en moet. In het belang van alle honden en de mensen die plezier beleven aan honden.
Als we doen wat we altijd deden, dan zullen we krijgen wat we altijd kregen.
Het roer moet dus om in de kynologie! En de sleutel voor deze verandering is vertrouwen. Vertrouwen op basis van respect voor elkaar en met begrip voor elkaar.Maar de ander vertrouwen begint met eerst je zelf vertrouwen. Daarom gaan we eerst eens naar onszelf kijken, naar onze overtuigingen over onszelf, over honden en over de kynologie.
Durf jij de uitdaging aan om samen met mij in de spiegel te kijken? En kritisch te kijken naar waar jij in gelooft als hondenprofessional en of je aan die overtuigingen vast wilt blijven houden?
Suzy Deurinck, MSc Animal Sciences
Suzy is afgelopen jaar afgestudeerd aan de universiteit van Wageningen. Een van de onderzoeken die zij deed was het kijken naar de invloed die een instructeur heeft op hoe cursisten tegen hun hond aankijken. We kennen de uitdrukkingen: “ja maar hij moet luisteren”, “anders wordt hij straks dominant” en nog veel meer. Suzy geeft inzicht in haar onderzoeksksopzet en de resultaten. Als titel en korte aankondiging gaf zij dit aan.
“De Driehoek in hondentraining”
Suzy Deurinck deed voor haar thesis onderzoek op verschillende hondenscholen naar de interactie tussen instructeur en hondeneigenaar. In haar presentatie behandelt ze de vraag in hoeverre het vertrouwen tussen instructeur en eigenaar van belang is voor de relatie en interactie die de hond met de eigenaar heeft.
Sabrina Brando, MSc Mens-Dier relatie
Sabrina Brando is psycholoog en eigenaar van dierenwelzijnsadviesbureau AnimalConcepts, gespecialiseerd in het werken met exotische diersoorten. Zij geeft wereldwijd les en doet onderzoek op universiteiten, in dierentuinen en onderzoekslaboratoria m.b.t. dierenwelzijn gerelateerde onderwerpen. Ze is bij toeval in de hondenwereld gerold – wat nog heel nieuw is, maar heeft altijd interesse gehad voor een interdisciplinaire aanpak met betrekking tot dierenwelzijn. Honden zijn geen tijgers of beren, maar ik vraag mij vaak af als ik naar honden en hun eigenaren kijk; hoe autonoom is een hond, of denken ze dat honden zijn? En hoe reflecteert dit in hoe we met ze omgaan of zouden kunnen omgaan?
Hoe gaan we om met wat dieren willen en met wat wij willen, want dat zal niet altijd synchroon gaan. Hoeveel controle hebben wij nodig om veiligheid te waarborgen en de medewerking van het dier te kunnen verwachten en wat voor methodes gebruiken wij om de controle te hebben? Maar ook, hoe autonoom is een hond, en hoeveel controle en keuze zouden ze kunnen hebben?
Wat willen wij en wat willen zij?
Deze presentatie zal gaan over het kwalitatieve en interactieve aspect van de mens-dier relatie, over keuze en controle voor mens en dier.
Sonja van Leeuwen, gedragstherapeut voor hond en kat
Sonja van leeuwen is als voorzitter van ALPHA, de beroepsvereniging voor hondengedragstherapeuten, niet alleen bekend met de inhoud van het vak van instructeur en gedragstherapeut maar is ook bekend met het grote spanningsveld dat bestaat binnen de hele kynologische wereld. Een spanningsveld dat niet alleen aanwezig is tussen theorie en praktijk maar ook op politiek gebied binnen en tussen organisaties op zowel macro, meso als microniveau. De grote valkuil is dat de hond hier uiteindelijk de grote verliezer wordt. Als titel en korte inhoud heft Sonja het volgende opgegeven:
De invloed van de hondeninstructeur/gedragstherapeut
Sonja van Leeuwen gaat het met jullie hebben over vertrouwen en welke invloed we in ons vak hebben op elkaar, de eigenaar en zijn of haar hond. Vertrouwen moet je verdienen niet alleen die van het dier, maar vooral van de klant. Maar hoe kunnen we dat verwachten van een klant, als wij elkaar als collega’s vaak niet eens vertrouwen…
Streven naar de samenwerking tussen ons als collega’s door dit beter te communiceren en delen met elkaar, zodat we ons vak naar een hoger niveau kunnen krijgen en meer vertrouwen in elkaar. Dat alleen kan ervoor zorgen dat het welzijn van de honden bovenaan komt te staan tijdens de training.