Dierhomeopaten komen regelmatig in aanraking met eigenaren van dieren die klachten hebben gekregen na een vaccinatie. Gelukkig kan een homeopathische behandeling de klachten vaak voor een groot deel of zelfs helemaal laten verdwijnen, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter.
Steeds meer diereigenaren laten hun dier liever niet meer vaccineren, maar in sommige situaties ontkom je er niet aan om toch de vaccinatie te laten geven. Paarden die bijvoorbeeld op wedstrijd gaan, moeten aantoonbaar de nodige vaccinaties hebben gehad.
Titerbepaling
Voor honden en katten is er goed nieuws. Door middel van een zogenaamde titerbepaling kan geconstateerd worden of er nog voldoende antistoffen van een bepaalde ziekte aanwezig zijn. Is dat het geval, dan hoeft de hond of kat (nog) niet gevaccineerd te worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft recent aangegeven dat titerbepalingen ingezet mogen worden om aan de vaccinatieplicht te voldoen. De titerbepaling blijkt namelijk een goede voorspellende waarde te hebben van de bescherming die een dier heeft.
Een dierenarts doet de test
Een titerbepaling wordt uitgevoerd door een dierenarts d.m.v. het afnemen van een druppeltje bloed en de uitslag is bijna direct bekend. Er zijn steeds meer dierenartsen die de test inzetten.
De dierenartsen die met de titerbepaling – de zogenaamde VacciCheck – werken, staan genoemd op de site van de leverancier: www.nmlhealth.com.
Sommige dierenartsen die werken met de titerbepaling adviseren om een pup of kitten gewoon de reeks van vaccinaties te geven, evenals de herhalingsvaccinatie van de cocktail op 1-jarige leeftijd.
Daarna zou u ervoor kunnen kiezen om (bijvoorbeeld jaarlijks) een titerbepaling te laten doen, zodat onderzocht wordt of uw hond de cocktailvaccinatie wel nodig heeft. Er zijn ook steeds meer dierenartsen die al titeren op jonge leeftijd en eerst onderzoeken of er nog antistoffen vanuit de moeder aanwezig zijn alvorens de puppy- of kittenvaccinatie te geven.
Vervolgens wordt dan eerst weer gecontroleerd of een volgende vaccinatie wel nodig is en wordt dus niet de standaardreeks gegeven.
Bij welke ziekten wel en niet?
Op dit moment werkt de test voor honden bij Distemper (CDV of hondenziekte), Parvo (CPV) en Hepatitis (HCC of leverziekte) en (nog) niet bij Leptospirose (ziekte van Weil) en Para-influenza/Bordetella (beiden veroorzaker van kennelhoest).
Bij katten kan de test worden ingezet bij het Calici virus/Herpes virus (beiden veroorzaker van Niesziekte) en het Panleukopenia virus (Kattenziekte).
Op vakantie naar het buitenland
Een titerbepaling is niet geldig in plaats van een rabiësvaccinatie. Als u de grens over wilt met uw hond of kat, is een rabiësvaccinatie verplicht. Hierbij zijn geen titerbepalingen toegestaan.
Op vakantie naar het dierenpension
Een dierenpensionhouder mag zelf bepalen of titerbepalingen in het pension zijn toegestaan als bewijs van bescherming. De NVWA accepteert in ieder geval de titerbepaling als alternatief voor de (3-)jaarlijkse hervaccinatie. Wij adviseren om tijdig te onderzoeken of het beoogde pension al ‘meegaat’ in de erkenning van de titerbepaling, want helaas is dat nog niet bij ieder pension het geval.
Homeopathie
Wij zijn als beroepsvereniging blij met de keuzemogelijkheid om alleen indien nodig een dier te laten vaccineren. Indien u uw dier (noodzakelijkerwijs) laat vaccineren, dan kunt u ervoor kiezen om homeopathische middelen in te zetten om de belasting voor uw dier zo klein mogelijk te maken, dan wel klachten die ontstaan te behandelen.
Om dieren te behandelen met best passende homeopathische middel is kennis en kunde nodig door klassiek homeopaten die met hun praktijk hier vermeld staan.